Címlap Kertünk

Facebook

Hirlevél megrendelésHírkövető

Advertisement


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Kertépítés


Napjainkban egyre hangsúlyosabbá vált a kert használata.
Legyen ez díszkert, füves terület vagy konyhakert.
Első lépésként kezdjük közvetlen lakókörnyezetünk otthonossá tételével.


Gyep
A szépen megmunkált egybefüggő zöld terület látványa az ember számára megnyugattó és harmonikus közeget biztosít.
Megéri a fáradtságot, a sok munka,hogy szép gyepünk legyen.
A magot folyamatosan keverni kell, így sokkal nagyobb az esély arra, hogy a keverék fajták egyenletesen kerülnek a talajra. Az 1 kg-os kiszerelésű zacskóra általában az van írva, hogy 30 m2-re elegendő. Ha előveszünk egy szakkönyvet, le van írva, hogy m2-ként 4-5 dkg-ot vessünk el. Egy éles gereblyével lazítsuk fel a talajt, szórjunk rá fűmagot, majd takarjuk le homokkal. Hengereljük le vagy lapáttal ütögessük le. Ezután folyamatosan tartsuk nedvesen.

Örökzöldek
A fenyőfélék - fenyő, boróka, ciprus, hamisciprus, cédrus, thuja - őszi ideális ültetési időpontja az október, mivel van idejük a frissen ültetett növényeknek a begyökeresedésre. Nagyon lényeges az ültető gödör megásásának mérete.Az ideális gödörméret minimum 50x50x50 cm, de az agyagos, kötött talajba nagyobb ültető gödröt ássunk. A gödör aljába terítsünk 10 cm vastagságban szerves trágyát.
A földlabda teteje a talajszinttől ne kerüljön magasabbra. Alaposan öntözzük be és hagyjunk tányért.
Novemberben vastagon takarjuk avarral a növény alját.

Sziklakert

Tervezésnél mindenkép gondolkozunk, el mekkora sziklakeret akarunk, és hogy lehet majd megközelíteni. A sziklakert melletti utak is fontosak, nagy díszítőértékük lehet. Az alapozás nagyon fontos, mert ha nem jól végezzük, idő multával a sziklakert össze tömörödik . Így a sziklakert alapja bármi lehet pl. törmelék, téglakupac, kavicsok, stb. A lényeg hogy ez stabil legyen és így nem tömörödik össze. És gondolkodnunk kell a lehulló csapadék elvezetéséről is! Majd jöhet, a földel való feltöltés, lehet átlagos föld is de a növény igényeit figyelembe kell venni. Ne legyen tömörödött túl agyagos talaj. Sziklák kövek elhelyezésénél, ne rakjuk sorba őket, próbáljuk a természeti formákat felvenni. És nem a föld felszínére helyezzük el a köveket, hanem kicsit vagy esetleg még félig is sülyeszük bele a földbe. Nem baj ha nem nagyon látszanak ki így természetesebb, és a természet idővel gondoskodik hogy a legjobb formát mutassa. Sziklák elhelyezése lehet lépcsőzetes, imitált hordalékos stb.
Emelt sziklakerti ágyások készülhetnek terméskőből, fából, téglafalból. Ha szükséges a földet még trágyázással javítani, akkor azt több időpontban is elvégezhetjük. Feltöltésnél a földbe keverve, vagy a növény ültetésekor a növény alá. A növény gyökere ne érintkezzen a trágyával, mert az kiégetheti a növényt. Talajfertőtlenítő granulátummal szórjuk be a területet, hogy a talajlakó kártevők ne tegyék tönkre a növényeinket. A növények igény szerinti elhelyezése után öntözzük meg. Figyeljünk a különböző növények gyökereire, mert van amit mélyebbre és van amit sekélyebbre kell ültetnünk. Miután a növényeket is beültetjük, a Talajtakarás a befejező művelet. Általában a fenyőmulcsozás a legelterjedtebb, és a legjobban díszit is. Előnye az, hogy megtartja a föld medveségét, nem engedi a gyomképződést, hasznos talaj gombákat serkeni a földben.

Bővebben...